News

Παχυσαρκία και νόσος COVID 19

Παχυσαρκία και νόσος COVID 19

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η πανδημία δεκάδες μελέτες αναφέρουν ότι πολλοί από τους σοβαρά πάσχοντες  ασθενείς είναι άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία. Το τελευταίο διάστημα αυτός ο συσχετισμός φαίνεται πιο έντονα καθώς μεγάλες νέες μελέτες έχουν παγιώσει αυτή τη σχέση και απέδειξαν ότι ακόμη και τα άτομα που είναι απλώς υπέρβαρα διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Για παράδειγμα στην πρώτη μετά ανάλυση που δημοσιεύτηκε στις 26 Αυγούστου στο Obesity Reviews μία διεθνής ομάδα ερευνητών συγκέντρωσε δεδομένα από τους ιατρικούς φακέλους 399.000 ασθενών. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι τα άτομα με παχυσαρκία που είχαν προσβληθεί από SARS COV 2 είχαν 113% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο, 74%  να διασωληνωθούν και να εισαχθούν σε Μονάδες εντατικής θεραπείας και 48% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σχέση με τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Η βιολογία της παχυσαρκίας περιλαμβάνει, εξασθενισμένη ανοσία, χρόνια φλεγμονή, αυξημένες πιθανότητες θρομβώσεων, κ.α. τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν την νόσο COVID 19. Επιπλέον τα άτομα με παχυσαρκία είναι πιο πιθανό να έχουν και άλλες ασθένειες που είναι ανεξάρτητοι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή COVID 19, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, των πνευμονικών παθήσεων και του ζαχαρώδη διαβήτη.

Οι ασθενείς αυτοί είναι επίσης επιρρεπείς στο μεταβολικό σύνδρομο στο οποίο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τα επίπεδα λίπους όπως και η αρτηριακή πίεση είναι σε υψηλά επίπεδα.

Οι μελέτες δείχνουν ότι το πρόβλημα ξεκινάει ήδη από το στάδιο του υπέρβαρου και όχι απευθείας από αυτό της νοσογόνου παχυσαρκίας. Στο στάδιο αυτό πολλοί ασθενείς βρίσκονται ήδη και δεν το αναγνωρίζουν. Δεν συνειδητοποιούν έγκαιρα ότι ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία.

Ένας σοβαρός λόγος που καθιστά τα άτομα με παχυσαρκία ευάλωτα στην σοβαρή COVID 19 είναι μηχανικός καθώς το λίπος που βρίσκεται συσσωρευμένο στην κοιλιακή χώρα ωθεί προς τα πάνω το διάφραγμα και έτσι περιορίζει την ροή του αέρα στον πνεύμονα. Ο μειωμένος όγκος αέρα οδηγεί στην κατάρρευση των αεραγωγών ιδιαίτερα των κάτω λοβών. 

Άλλα προβλήματα που επιδεινώνουν την κατάσταση είναι η αυξημένη τάση θρομβώσεων που παρουσιάζουν οι υπέρβαροι – παχύσαρκοι ασθενείς. Ο ιός τραυματίζει τα ενδοθηλιακά κύτταρα τα οποία ανταποκρίνονται σε αυτό ενεργοποιώντας τους μηχανισμούς πήξεως και αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη τάση για θρομβώσεις λειτουργεί καταστροφικά για τον οργανισμό.

Ένας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η εξασθενισμένη ανοσία των ατόμων με παχυσαρκία. Τα λιποκύτταρα διεισδύουν στα όργανα όπου παράγονται και αποθηκεύονται ανοσοκύτταρα, όπως ο σπλήνας, ο μυελός των οστών και ο θυμός αδένας  “χάνουμε ανοσοποιητικό ιστό σε αντάλλαγμα του λιπώδους ιστού καθιστώντας έτσι το ανοσοποιητικό σύστημα λιγότερο αποτελεσματικό είτε στην προστασία του σώματος από παθογόνα είτε στην ανταπόκριση σε ένα εμβόλιο”. 

Έχει διαπιστωθεί ότι άτομα με παχυσαρκία που εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης είχαν διπλάσιο κίνδυνο να νοσήσουν ως εμβολιασμένοι σε σχέση με τα υγιή άτομα. Είναι πολύ πιθανόν και τα εμβόλια κατά του κορονοϊού να είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε αυτές τις κατηγορίες ατόμων.

Τα δεδομένα σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου COVID 19 σε παχύσαρκους ασθενείς είναι λιγοστά. Συχνά οι ασθενείς αυτοί αποκλείονται από τις κλινικές δοκιμές φαρμάκων για την θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών παθήσεων με αποτέλεσμα να είναι άγνωστη ακόμη και η αναπροσαρμογή των δόσεων των φαρμάκων αυτών σε αυτή την ομάδα ασθενών.

Συμπερασματικά λοιπόν τα άτομα με παχυσαρκία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά να μην αρρωστήσουν. Επιπλέον, η σωματική άσκηση ή η απώλεια ακόμη και μικρού ποσοστού σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει την μεταβολική υγεία των ατόμων αυτών και να μειώσουν τις πιθανότητες να νοσήσουν σοβαρά από την νόσο COVID 19 εάν μολυνθούν. 

Δε χρειάζεται κάποιος να γίνει λεπτός. Ακόμη και ένα μικρό ποσοστό βάρους να χαθεί το όφελος που θα υπάρξει θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Posted on
Posted in News