Παχυσαρκία

Χειρουργική Αντιμετώπιση 

Τα τελευταία χρόνια οι εξελίξεις στον τομέα της χειρουργικής έδωσαν περισσότερες δυνατότητες για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας, με πολύ καλά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Η εξέλιξη των χειρουργικών εργαλείων και των ιατρικών μηχανημάτων βοήθησε στη δημιουργία νέων χειρουργικών τεχνικών όπως η Λαπαροσκοπική και η Ρομποτική. Είναι τεχνικές που κάνουν τα χειρουργεία πιο ασφαλή, πιο γρήγορα και μειώνουν τόσο την παραμονή των ασθενών στο νοσοκομείο όσο και τις πιθανές επιπλοκές.

Οι ασθενείς με Νοσογόνο Παχυσαρκία επιλέγουν πλέον πολύ πιο εύκολα τη χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος τους καθώς οι περισσότεροι έχουν ήδη γνωρίσει ή συζητήσει με κάποιους που απέκτησαν την εμπειρία ενός λαπαροσκοπικού χειρουργείου με εμφανή τη μεγάλη απώλεια βάρους.

Η Χειρουργική της Παχυσαρκίας έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ασθενών, όμως το πιο σημαντικό είναι ότι κέρδισε την εμπιστοσύνη των γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Οι περισσότεροι ιατροί κατευθύνουν πλέον τους ασθενείς τους στη χειρουργική, ως τη μόνη λύση στη Νοσογόνο Παχυσαρκία.

Τα χειρουργεία κατά της Παχυσαρκίας, χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη λειτουργία της χειρουργικής τεχνικής όπως φαίνεται στον πίνακα:

 

Περιοριστικού τύπου - Περιορίζουν την ποσότητα του φαγητού που δίνει το αίσθημα του κορεσμού.

 

 • Ενδογαστρικό Μπαλόνι

 • Γαστρικός Δακτύλιος

 • Γαστρικό Μανίκι / Sleeve

 

 

Μεικτού τύπου (Περιοριστικού & Δυσαπορρόφησης) - Περιορίζουν την ποσότητα του φαγητού και ταυτόχρονα οδηγούν τις τροφές σε χαμηλότερο σημείο του εντέρου παρακάμπτοντας έτσι τα σημεία που γίνεται μεγαλύτερη απορρόφηση των συστατικών τους και κυρίως του λίπους.

 

 • Γαστρική παράκαμψη - RnY Gastric Bypass

 • Χολοπαγκρεατική Εκτροπή  - Biliopancreatic Diversion (BPD)

 • Χολοπαγκρεατική Εκτροπή με Δωδεκαδακτυλική αποκοπή - Duodenal Switch (BPD-DS)

 • Μονής αναστόμωσης Δωδεκαδακτυλο-Ειλεική Παράκαμψη με Sleeve - Single Anastomosis Duodenal-Ileal bypass with Sleeve (SADI-S)

 • Μιας αναστόμωσης Γαστρική παράκαμψη - One Anastomosis Gastric Bypass

 

 

 

 

 

Ενδογαστρικό μπαλόνι

Αποτελεί μια θεραπευτική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Περιορίζει την ποσότητα του φαγητού που μπορεί να δεχθεί το στομάχι.Η μείωση της ποσότητας των φαγητών σημαίνει αυτόματα μείωση των καθημερινά προσλαμβανόμενων θερμίδων.

διαβάστε περισσότερα >>

 
 

 

Γαστρικός δακτύλιος

Η τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου είναι μια χειρουργική μέθοδος που βοηθάει ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία να περιορίσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το πλεονάζον βάρος  τους. Eίναι μια «έξυπνη» συσκευή που ξεγελάει τον οργανισμό δίνοντας του την αίσθηση ότι έχει μικρό στομάχι.

διαβάστε περισσότερα >>

 
 

 

Γαστρικό μανίκι

Το χειρουργείο περιλαμβάνει την εκτομή – αφαίρεση των δύο τρίτων του στομάχου. Το τμήμα που απομένει έχει το σχήμα μανικιού γι αυτό και ονομάζεται γαστρικό μανίκι (sleeve). Μετά από το χειρουργείο η μείωση της ποσότητας του φαγητού, επιτυγχάνεται με δύο τρόπους.

διαβάστε περισσότερα >>

 
 

 

Επεμβάσεις παράκαμψης:

Γαστρικό Bypass,  Δωδεκαδακτυλική παράκαμψη,  Mini Gastric Bypass κ.α.

Είναι μια μεγάλη κατηγορία επεμβάσεων που στηρίζεται τόσο στη μείωση της ποσότητας του φαγητού που μπορεί να δεχθεί το στομάχι, όσο και στη δυσαπορρόφηση καθώς παρακάμπτεται χειρουργικά ένα μεγάλο τμήμα του λεπτού εντέρου. Οι τροφές ακολουθούν μια σύντομη πορεία προς το παχύ έντερο και η απορρόφηση του λίπους περιορίζεται σημαντικά. 

διαβάστε περισσότερα >>

 
   

 

Παχυσαρκία - Πρόληψη στα παιδιά  Παχυσαρκία - Πρόληψη στους Ενήλικες  Παχυσαρκία - Πρόληψη στους Ενήλικες

   BMI

   Υπολογιστής

      Γράψτε το βάρος σας σε κιλά και το
       ύψος σας σε μέτρα πχ 1.75  (με τελεία)
Valid for age 20 or older.
Set units:
Your weight:
Your height:
 • 18 - 24  Φυσιολογικός
 • 25 - 29  Υπέρβαρος
 • 30 - 34  Νοσογόνος παχυσαρκία 1ου Σταδίου
 • 35 - 39  Νοσογόνος παχυσαρκία 2ου Σταδίου
 • 40 - >   Νοσογόνος παχυσαρκία 3ου Σταδίου