Χειρουργική Παχυσαρκίας
Παχυσαρκία - Πρόληψη στους Ενήλικες
Η πρόληψη για την αποφυγή της παχυσαρκίας στους ενήλικες δε διαφέρει πολύ από την αντίστοιχη πρόληψη στα παιδιά καθώς η προδιάθεση λόγω γονιδίων υπάρχει, απλά αλλάζει η ηλικία. Υπάρχουν ασθενείς που κατά την παιδική ηλικία ήταν φυσιολογικοί σε βάρος, όμως με το πέρασμα τον χρόνων σταδιακά έγιναν παχύσαρκοι. Στην περίπτωση αυτή δεν αποκλείεται να έπαιξε ρόλο ο παράγοντας κληρονομικότητα με το υπεύθυνο γονίδιο να εκδηλώνει την δράση του κατά την ενήλικη ζωή.
Το θέμα της κληρονομικότητας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα ακόμη και για ανθρώπους με φυσιολογικό ή οριακό βάρος οι οποίοι έχουν όμως γονείς ή συγγενείς πρώτου βαθμού παχύσαρκους. Αρκετοί από αυτούς δεν προσέχουν τη διατροφή και τη σωματική τους δραστηριότητα. Επαναπαύονται με το φυσιολογικό ενδεχομένως βάρος τους, με αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου αυτό να αυξάνεται και μάλιστα με ανεξέλεγκτο ρυθμό καθιστώντας την επιστροφή στα φυσιολογικά επίπεδα δύσκολη έως αδύνατη.
Είναι γνωστό επίσης, ότι τα αίτια της παχυσαρκίας δεν είναι μόνο γονιδιακά. Για την εμφάνιση της νόσου μπορεί να ευθύνονται ο τρόπος ζωής, το άγχος, πιθανές κινητικές παθήσεις, ψυχιατρικά νοσήματα, ψυχολογικές μεταπτώσεις χωρίς υποκείμενη παθολογία, παθήσεις ενδοκρινών αδένων κ.α.
Λαμβάνοντας υπόψη τα αίτια της παχυσαρκίας πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί με το σωματικό μας βάρος, είτε υπάρχει προδιάθεση για παχυσαρκία είτε όχι.
Με την αύξηση της ηλικίας ο μεταβολικός ρυθμός μειώνεται σημαντικά. Μεγάλες ποσότητες φαγητού που σε νεαρότερη ηλικία ο οργανισμός μπορούσε να μεταβολίσει εύκολα, με την πάροδο του χρόνου και τη μείωση των καύσεων τις αποθηκεύει πλέον με τη μορφή λίπους.
BMIΥπολογιστήςΓράψτε το βάρος σας σε κιλά και τούψος σας σε μέτρα πχ 1.75 (με τελεία) |
Valid for age 20 or older.
Set units:
Your weight:
Your height:
|
|
Προκειμένου να αποφύγετε την παχυσαρκία υιοθετήστε στην καθημερινότητα σας τα παρακάτω:
|
|
|
Σε περίπτωση που το βάρος δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα πρέπει να απευθυνόμαστε σε διαιτολόγο και να αποφεύγουμε να ακολουθούμε δίαιτες που δημοσιεύονται σε περιοδικά ή που τις συστήνουν από το φιλικό μας περιβάλλον αφού κάθε οργανισμός έχει διαφορετικές απαιτήσεις.
Επίσης χρειάζεται ιατρική εξέταση καθώς όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους. Αυτές πρέπει να διαγνωστούν και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα για να μπορέσει το σώμα να επιστρέψει ευκολότερα στο φυσιολογικό του βάρος.
Όταν το ΒΜΙ είναι μεγαλύτερο από 40 (ή 35 όταν συνυπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας) η μόνη οδός για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και για να μη λάβει αυτή μεγαλύτερες διαστάσεις, είναι η χειρουργική.
Τα τελευταία χρόνια επικρατεί η αντίληψη ότι δεν πρέπει να δίνουμε τόσο μεγάλη σημασία μόνο στο BMI αλλά στη γενικότερη ψυχική και σωματική κατάσταση του ασθενή. Έτσι κατόπιν προσεκτικής επιλογής δύναται να υποβληθούν σε επεμβάσεις και ασθενείς με μικρότερα BMI.