Χειρουργική Παχυσαρκίας

Γαστρικό Μπαλόνι 

Ενδογαστρικό Μπαλόνι

Τα τελευταία χρόνια το ενδογαστρικό μπαλόνι αποτελεί μια θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Είναι μια περιοριστικού τύπου τεχνική καθώς μειώνει την ποσότητα του φαγητού που μπορεί να δεχθεί το στομάχι.

Μείωση της ποσότητας των φαγητών σημαίνει αυτόματα μείωση των καθημερινά προσλαμβανόμενων θερμίδων. Άρα και μείωση του σωματικού βάρους.

Δεν αποτελεί μια αμιγώς χειρουργική τεχνική, αφού για την τοποθέτησή του δεν χρειάζεται χειρουργική επέμβαση αλλά μια γαστροσκόπηση (ενδοσκόπηση).

 

Ενδείξεις

Η τεχνική αυτή συνήθως εφαρμόζεται σε δύο περιπτώσεις:

1- Σε ασθενείς με Δείκτη Μάζας Σώματος ΒΜΙ από 27 έως 35 και που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άλλες χειρουργικές τεχνικές, είτε λόγω σχετικά χαμηλού ΒΜΙ είτε λόγω προβλημάτων υγείας.

2- Σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία και ιδιαίτερα υψηλό ΒΜΙ όπου χρειάζεται να μειωθεί το σωματικό τους βάρος για να υποβληθούν στη συνέχεια σε χειρουργική επέμβαση όπως δακτύλιο, sleeve, κ.α. για να μειωθούν οι πιθανότητες των χειρουργικών επιπλοκών.

γαστρικό μπαλόνι

 

Πώς λειτουργεί

Το ενδογαστρικό μπαλόνι είναι μια σφαίρα από σιλικόνη που γεμίζει με 500cc φυσιολογικού ορού ή αέρα (νέου τύπου). Μετά την τοποθέτηση του, λόγω του όγκου που καταλαμβάνει, μειώνει σε μεγάλο βαθμό τη χωρητικότητα του στομάχου για φαγητό. Έτσι το στομάχι δεν μπορεί να δεχθεί μεγάλη ποσότητα τροφής, καθώς φουσκώνει γρήγορα στέλνοντας στον εγκέφαλο μέσω νευροορμονικών οδών το σήμα αίσθησης του κορεσμού.

Για καλύτερο αποτέλεσμα ως προς την απώλεια των κιλών ο ασθενής μετά από την τοποθέτηση του μπαλονιού πρέπει να ακολουθεί ειδικό πρόγραμμα διατροφής σε συνεργασία με το διαιτολόγο της ομάδας.

γαστρικό μπαλόνι γαστρικό μπαλόνι
Χωρίς το μπαλόνι το στομάχι χωράει μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Με το μπαλόνι η ποσότητα του φαγητού μειώνεται δραστικά.
   

 

Χρόνος παραμονής του μπαλονιού

Το ενδογαστρικό μπαλόνι μπορεί να παραμείνει στο στομάχι μέχρι 6 μήνες.

(Αν υπερβούμε αυτό το χρονικό διάστημα αυξάνεται η πιθανότητα ερεθισμού του τοιχώματος του στομάχου και μειώνεται η ανθεκτικότητα του μπαλονιού στο γαστρικό οξύ με αποτέλεσμα αυτό να ξεφουσκώσει, να προχωρήσει με τις κινήσεις του στομάχου στο υπόλοιπο έντερο με κίνδυνο να προκαλέσει την απόφραξη του. Επιπλοκή που θα χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση)

 

Πώς γίνεται η τοποθέτηση και η αφαίρεση

Ο ασθενής ακολουθεί διατροφή με υγρές τροφές 24 ώρες πριν την τοποθέτηση. Τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας σταματάει τη λήψη οποιουδήποτε υγρού. Η τοποθέτηση γίνεται σε νοσοκομείο με τη συνεργασία αναισθησιολόγου και γαστρεντερολόγου. 

Ο αναισθησιολόγος χορηγεί στον ασθενή μέθη (ή γενική νάρκωση σε δύσκολες περιπτώσεις). Στη συνέχεια, ο γαστρεντερολόγος γαστροσκοπεί αρχικά το στομάχι και εφόσον δεν υπάρχει ανατομική δυσκολία ή παθολογική κατάσταση, προχωράει στην τοποθέτηση του μπαλονιού.

Αν η τοποθέτηση γίνει με μέθη ο ασθενής παραμένει λίγες ώρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια επιστρέφει σπίτι του. 

Η αφαίρεση γίνεται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια διαδικασία που ακολουθείται στην τοποθέτηση.

 

Μετά την τοποθέτηση

Συνήθως τις πρώτες 48 ώρες υπάρχει αίσθημα βάρους (ή φούσκωμα), ναυτία και εμετός. Τα συμπτώματα αυτά όμως σταδιακά υποχωρούν. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και μια εβδομάδα από την τοποθέτηση.

Για να αντιμετωπισθούν ή να προληφθούν αυτά τα συμπτώματα χορηγείται φαρμακευτική αγωγή (από το στόμα) για μια εβδομάδα με αντιεμετικά και γαστροπροστατευτικά φάρμακα (όπως Losec, Vomex, κ.α.)

Η χορήγηση των γαστροπροστατευτικών φαρμάκων συνεχίζεται για προληπτικούς λόγους μέχρι και την αφαίρεση του μπαλονιού. (6 μήνες)

 

Μετά την αφαίρεση

Με σκοπό τη διατήρηση της απώλειας βάρους,μετά την αφαίρεση του ενδογαστρικού μπαλονιού συνιστάται η παρακολούθηση του ασθενή από τους ιατρούς της ομάδας για 6 μήνες ακόμη.

 

Επιπλοκές

Σε οποιαδήποτε ιατρική ή χειρουργική πράξη υπάρχει η πιθανότητα εμφάνισης κάποιων επιπλοκών. Αν και αρκετές από αυτές είναι σπάνιες, αντιμετωπίζονται ή προλαμβάνονται. Ωστόσο οι ασθενείς είναι καλό να γνωρίζουν ποιες είναι αυτές:

Ναυτία και εμετός
Φούσκωμα
Έλκος στομάχου
Διάρροια
Πνευμονία από εισρόφηση
Αντιδράσεις από την καταστολή - μέθη
Διάτρηση στομάχου ή οισοφάγου
Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση
Απώλεια του αέρα του μπαλονιού και εντερική απόφραξη

   
   
   

   BMI

   Υπολογιστής

      Γράψτε το βάρος σας σε κιλά και το
       ύψος σας σε μέτρα πχ 1.75  (με τελεία)
Valid for age 20 or older.
Set units:
Your weight:
Your height:
  • 18 - 24  Φυσιολογικός
  • 25 - 29  Υπέρβαρος
  • 30 - 34  Νοσογόνος παχυσαρκία 1ου Σταδίου
  • 35 - 39  Νοσογόνος παχυσαρκία 2ου Σταδίου
  • 40 - >   Νοσογόνος παχυσαρκία 3ου Σταδίου