Επεμβάσεις

Γαστρεκτομή - Καρκίνος Στομάχου 

Γαστρεκτομή είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται είτε ένα τμήμα του στομάχου είτε ολόκληρο το στομάχι. 

Η συχνότερη αίτια που οδηγεί στην επέμβαση αυτή είναι ο καρκίνος του στομάχου.

 

Ο Γαστρικός Καρκίνος – Είναι ο 4ος πιο συχνός καρκίνος παγκοσμίως και 3ος πιο θανατηφόρος με 950.000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο και 730.000 θανάτους.

Οι άντρες προσβάλλονται σε πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από τις γυναίκες.

Έχει διαπιστωθεί ότι παράγοντες όπως, η διατροφή, το αλκοόλ, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη βιταμινών, ορισμένα επαγγέλματα, το περιβάλλον, η κληρονομικότητα, παίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση της νόσου. Επίσης σημαντικό ρόλο παίζει και η παρουσία του Ελικοβακτηρίδιου του Πυλωρού.

 

Ανάλογα με τον τύπο του ιστού από τον οποίο προέρχεται εμφανίζεται:

  • Αδενοκαρκίνωμα - Είναι ο συχνότερος σε ποσοστό 90-95% από όλους τους καρκίνους του στομάχου

  • Στρωματικός όγκος

  • Λέμφωμα

  • Άλλοι σπάνιοι όγκοι

 

Ο καρκίνος του στομάχου αναπτύσσεται αργά για πολλά χρόνια. Συχνά πριν από την εμφάνιση του υπάρχουν προ καρκινικές αλλαγές στο βλεννογόνο του στομάχου όμως αυτές δεν προκαλούν συμπτώματα και έτσι δεν εντοπίζονται έγκαιρα.

Συνήθως όταν η νόσος διαγιγνώσκεται είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

 

Η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενή, την κλινική του εικόνα, αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις κοπράνων, αξονική – μαγνητική τομογραφία και φυσικά τη Γαστροσκόπηση με λήψη βιοψιών.

 

Τα συχνότερα συμπτώματα είναι:

 

  • Ανορεξία

  • Απώλεια βάρους

  • Κοιλιακό άλγος

  • Φούσκωμα , Δυσπεψία

  • Αποστροφή στο κρέας

  • Αδυναμία καταβολή

  • Τάση προς έμετο, έμετοι

  • Αιματέμεση

  • Μέλαινες κενώσεις (Μαύρα κόπρανα)


Χειρουργική Αντιμετώπιση  -  Γαστρεκτομή

Το στομάχι είναι χωρισμένο στα εξής ανατομικά τμήματα:

Την Καρδία ,  το Θόλο,  το Σώμα,  το Άντρο,  τον Πυλωρό

Ανάλογα με το τμήμα στο οποίο εντοπίζεται ο όγκος αλλά και τον ιστολογικό του τύπο (αποτέλεσμα βιοψίας), καθορίζεται το είδος της γαστρεκτομής.

 

Όγκοι της Καρδίας, του θόλου αλλά και της μεσότητας του Σώματος στομάχου αντιμετωπίζονται με Ολική Γαστρεκτομή.

Όγκοι στα απώτερα του τμήματα αντιμετωπίζονται με Υφολική Γαστρεκτομή.

Στην Υφολική Γαστρεκτομή μετά από την αφαίρεση του αντίστοιχου τμήματος του στομάχου η αποκατάσταση της συνέχειας του πεπτικού μπορεί να γίνει με τρείς διαφορετικές τεχνικές.

 

  • Billroth I – Το στομάχι που απομένει ράβεται απευθείας με το αποκομμένο Δωδεκαδάκτυλο.

  • Billroth II – Το στομάχι ράβεται με το λεπτό έντερο αμέσως μετά το τέλος του Δωδεκαδακτύλου.

  • Roux en Y – Στη συγκεκριμένη τεχνική το λεπτό έντερο λίγο μετά το Δωδεκαδάκτυλο διαιρείται και το ένα μέρος ράβεται στο στομάχι που απέμεινε ενώ το άλλο ράβεται μερικά εκατοστά μετά από το σημείο από το οποίο αποκόπηκε.

 

Η τεχνική της αποκατάστασης της συνέχειας του γαστρεντερικού σωλήνα με τη μέθοδο Roux en Y με γαστρονηστιδική αναστόμωση είναι η πλέον αποδεκτή με πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις τεχνικές Billroth.

 

Στην Ολική γαστεκτομή, αφαιρείται ολόκληρο το στομάχι και η αποκατάσταση του πεπτικού σωλήνα γίνεται με την μέθοδο Roux en Y όπως περιγράφηκε παραπάνω με τη διαφορά ότι η ένωση (αναστόμωση) γίνεται μεταξύ του τμήματος του οισοφάγου που απομένει και του Λεπτού εντέρου  και ονομάζεται αντίστοιχα Οισοφάγο-νηστιδική αναστόμωση.

Για τον έλεγχο των λεμφαδενικών μεταστάσεων οι παραπάνω επεμβάσεις συμπληρώνονται με έναν λεπτομερή λεμφαδενικό καθαρισμό η έκταση του οποίου καθορίζεται από τον χειρουργό.

D1-Λεμφαδενικός καθαρισμός: Εξαιρούνται οι λεμφαδένες που βρίσκονται γύρω από το στομάχι.

D2-Λεμφαδενικός καθαρισμός:  μαζί με τους λεμφαδένες που βρίσκονται γύρω από το στομάχι, εξαιρούνται και εκείνοι των γύρω αγγείων. (Ηπατική, Γαστρική, Κοιλιακή, Σπληνική αρτηρία…)

 

Οι παραπάνω επεμβάσεις εκτελούνται μόνο στις περιπτώσεις που ο όγκος δεν έχει δώσει απομακρυσμένες μεταστάσεις σε άλλα όργανα ή δεν διηθεί μεγάλα αγγεία (όπως πχ η Αορτή)

Σε τόσο προχωρημένες καταστάσεις η χειρουργική προσφέρει μόνο ανακουφιστικές – παρηγορητικές λύσεις ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Τα τελευταία χρόνια σε ασθενείς προχωρημένων σταδίων της νόσου γίνεται η χρήση προεγχειρητικής χημειοθεραπείας (Neoadjuvant) έτσι ώστε να περιοριστεί ο όγκος και να καταστεί εξαιρέσιμος με χαμηλότερο ρίσκο.

 

Μετά από το χειρουργείο οι ασθενείς παρακολουθούνται από Ογκολόγο και ακολουθούν χημειοθεραπευτικά σχήματα για καλύτερα αποτελέσματα.