Επεμβάσεις

Μηροκήλη 

Μηροκήλη

Μηροκήλη είναι η κήλη που εμφανίζεται ως μια διόγκωση κάτω από το δέρμα στο ανώτερο σημείο του μηρού όπως φαίνεται στην εικόνα. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες ιδιαίτερα σε παχύσαρκες, ηλικιωμένες και πολύτοκες, όμως δεν είναι τόσο συχνή όσο η βουβωνοκήλη.

 

Συνήθως το μέγεθος της είναι μικρότερο από 1εκ., γεγονός που την καθιστά πολλές φορές δυσδιάκριτη κυρίως όταν παρουσιάζεται σε παχύσαρκα άτομα.
Το εσωτερικό στόμιο μέσα από το οποίο διέρχεται ο κηλικός σάκος είναι μικρό και υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος περίσφιξης.

       μηροκήλη
   

Συμπτώματα

Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχουν ιδιαίτερα συμπτώματα πέραν της παρουσίας μιας ανώδυνης ελαστικής διόγκωσης στην περιοχή.

Σε περίπτωση περίσφιξης τα συμπτώματα είναι:
- Ερυθρότητα στο δέρμα πάνω από την κήλη.
- Δυνατός πόνος τοπικά στο σημείο της διόγκωσης.

Αν η περίσφιξη δεν αντιμετωπισθεί άμεσα χειρουργικά, τότε επέρχεται νέκρωση του περιεχομένου της κήλης με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ζωή του ασθενή.

   

Θεραπεία

Η θεραπεία της μηροκήλης είναι χειρουργική - με χρήση πλέγματος.
Ο χειρουργός επαναφέρει το περιεχόμενο της κήλης στη θέση του και σφραγίζει το στόμιο από το οποίο εξήλθε ο κηλικός σάκος με ειδικό πλέγμα.
Το χειρουργείο πραγματοποιείται με γενική ή τοπική αναισθησία και η διάρκεια του είναι περίπου 30 λεπτά.
Η νοσηλεία στο νοσοκομείο είναι 24 ώρες και η επιστροφή του ασθενή στις καθημερινές του δραστηριότητες είναι σχεδόν άμεση.
Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.

Μηροκήλη