Επεμβάσεις

Κύστη Κόκκυγος 

Κύστη κόκκυγα - ( Τριχοφωλεακό συρίγγιο)

Είναι μια κύστη που δημιουργείται στην ιεροκοκκυγική περιοχή όπως φαίνεται στην εικόνα, η οποία περιέχει ελεύθερες τρίχες και υπολείμματα άλλων ιστών. Είναι συχνότερη στους άνδρες σε αναλογία 4:1 και ιδιαίτερα στις ηλικίες μεταξύ 16 -26. Στην παιδική ηλικία είναι συχνότερη στα κορίτσια. Η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα στην περιοχή αποτελούν παράγοντες κινδύνου. 
Εμφανίζεται ως απόστημα κάτω από το δέρμα και ως συρίγγιο με ένα ή περισσότερα εξωτερικά στόμια.
 

κύστη κόκκυγος

 

Συγγενής κύστη κόκκυγα - Kύστη κόκκυγα που εμφανίζεται στα νεογνά μετά τον τοκετό. Είναι σπάνια και συνήθως οφείλεται σε μικρές ανωμαλίες της εμβρυϊκής ανάπτυξης των ιστών της περιοχής. 

 

Αίτια

Μέχρι σήμερα, τα αίτια δεν είναι πλήρως γνωστά. Οι περισσότεροι ιατροί πιστεύουν ότι δημιουργείται από τρίχες που υπάρχουν στην περιοχή οι οποίες λόγω τριβής και πίεσης (στενά ρούχα, καθιστική ζωή κ.α.) διεισδύουν στο δέρμα το οποίο αντιδραστικά δημιουργεί γύρω από αυτές μια κύστη. Μια ακόμη εξήγηση είναι ότι σε φάσεις έντονης κινητικότητας κάποιων βαθύτερων δερματικών στοιβάδων γίνεται ρήξη των θυλάκων που δημιουργούν τις τρίχες και έτσι διαμορφώνεται η κύστη.

 

 

Συμπτώματα

Η πάθηση εμφανίζεται με εξάρσεις και υφέσεις. Για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική με μοναδική εκδήλωση μια μικρή εισολκή (λακκοβάκι) στο δέρμα ανάμεσα στους γλουτούς.

Οξεία μορφή

- Εικόνα φλεγμονής στην περιοχή.

- Εκροή πύου ή οροαιματηρού υγρού που διαβρέχει τα εσώρουχα.

- Πόνος τοπικά που επιδεινώνεται με το κάθισμα.

- Πυρετός - σε ορισμένες περιπτώσεις.

 

Χρόνια μορφή

- Ήπιος πόνος ανά περιόδους.

- Εκροή υγρού ανά περιόδους.

- Παρουσία ενός ή περισσοτέρων οπών στο δέρμα ανάμεσα στους γλουτούς.

 

 

Θεραπεία 

Στην οξεία μορφή πρέπει άμεσα να γίνει χειρουργική διάνοιξη της αποστηματικής κοιλότητας, προκειμένου να απομακρυνθεί το πύον που περιέχει. Η διάνοιξη γίνεται στο ιατρείο ή στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου με τοπική αναισθησία. Η φλεγμονή και τα συμπτώματα υποχωρούν γρήγορα.
Η πλήρης εκτομή της κύστεως στο χειρουργείο πρέπει να γίνεται αφού υποχωρήσει η φλεγμονή. Είναι πιθανό όμως, με την απλή διάνοιξη να επέλθει η ίαση. Σε περίπτωση υποτροπής προγραμματίζεται χειρουργική επέμβαση.

Στην χρόνια μορφή όπως και στην περίπτωση υποτροπής της οξείας, γίνεται προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση.
Στο χειρουργείο με τοπική ή γενική αναισθησία γίνεται πλήρης αφαίρεση της κύστης σε βάθος και των συριγγίων που έχουν σχηματιστεί. Η διάρκειά της είναι περίπου 15 λεπτά και ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα. 
Δίνεται φαρμακευτική αγωγή με αντιβίωση και ήπια παυσίπονα για τις πρώτες ημέρες.
Με τη συχνή καθαριότητα και την περιοδική απομάκρυνση των τριχών της περιοχής περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η πιθανότητα της υποτροπής. 

Υπάρχουν αρκετές χειρουργικές τεχνικές για την αντιμετώπιση της νόσου. Όλες περιλαμβάνουν την πλήρη εκτομή της κύστης αλλά και των οπών (στομίων) που πιθανόν υπάρχουν στο δέρμα. Η διαφορά βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο κλείνουν τα χείλη του τραύματος που προκύπτει από την αφαίρεση της κύστεως.

1. Δεν τοποθετούνται ράμματα και το τραύμα παραμένει ανοικτό. Η επούλωση γίνεται σταδιακά με συχνές αλλαγές τις πρώτες ημέρες στο ιατρείο και στην συνέχεια στο σπίτι. Το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη επούλωση είναι 4 - 8 εβδομάδες. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που το διάστημα αυτό είναι μεγαλύτερο. Το ποσοστό υποτροπής της νόσου είναι μικρό.

2. Τοποθετούνται ράμματα τα οποία δεν κλείνουν πλήρως το δέρμα, απλά συμπλησιάζουν τα δύο χείλη, έτσι ώστε ο χρόνος που θα διαρκέσει η επούλωση να είναι λιγότερος.

3. Το τραύμα κλείνει άμεσα την ώρα του χειρουργείου με ράμματα. Όταν κατά την αφαίρεση ευμεγέθους κύστης δημιουργείται μεγάλο δερματικό έλλειμμα, υπάρχει πιθανότητα τα χείλη του τραύματος να μην πλησιάζουν εύκολα. Στην περίπτωση αυτή γίνεται κρημνός από το παρακείμενο δέρμα ώστε το τραύμα να κλείσει σωστά χωρίς τάση. 

 

 

Παράγοντες προφύλαξης

- Καθαριότητα της περιοχής.

- Καλό στέγνωμα μετά το μπάνιο.

- Τοπική αποτρίχωση 1 φορά την εβδομάδα με ξυραφάκι ή αποτρ. κρέμα.

- Αποφυγή πολύωρης καθιστικής στάσης.

- Απώλεια βάρους.