Χειρουργική Παχυσαρκίας
Νοσογόνος Παχυσαρκία
Τα πιο σημαντικά αίτια που οδηγούν στην παχυσαρκία είναι: η κληρονομικότητα, η κακή διατροφή, η καθιστική ζωή, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, το άγχος κ.α.
Η παχυσαρκία σε μεγάλο ποσοστό προκαλεί και άλλες σοβαρές παθήσεις όπως είναι η στεφανιαία νόσος, ο σακχαρώδης διαβήτης, ο καρκίνος του παχέος εντέρου κ.α. μέσω των οποίων ο ασθενής μπορεί να φθάσει μέχρι το θάνατο. Για το λόγο αυτό η νόσος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τα πρώτα στάδια της εμφάνισης της. Άλλωστε έρευνες απέδειξαν ότι σε παγκόσμια κλίμακα αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί.
Όπως όλες οι παθήσεις έτσι και η παχυσαρκία, έχει διάφορα στάδια εξέλιξης. Στο αρχικό στάδιο οι πάσχοντες συνήθως δεν την αναγνωρίζουν και δε δίνουν τη δέουσα σημασία στη θεραπεία της. Θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για «λίγα κιλά παραπάνω» και ότι το πρόβλημα είναι μόνο αισθητικό. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούν δικαιολογίες και ελαφρυντικά με αποτέλεσμα να χάνουν χρόνο και έτσι να οδηγούνται σε πιο προχωρημένα στάδια παχυσαρκίας. Η πλειοψηφία των παχύσαρκων ατόμων συνήθως επιλέγει λανθασμένους τρόπους θεραπείας, καταλήγοντας έτσι σε αδιέξοδο.
Η παχυσαρκία θεωρείται μια χρόνια πάθηση και ως πάθηση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Τόσο από τους ίδιους τους ασθενείς και το περιβάλλον τους, όσο και από τους ειδικούς που ασχολούνται με τη θεραπεία της. Η αντιμετώπιση της επομένως πρέπει να έχει την έγκριση της ιατρικής επιστήμης. Επιπλέον η χρονιότητα της πάθησης απαιτεί η θεραπεία της να προσβλέπει σε ένα μακροχρόνιο αποτέλεσμα και ο σχεδιασμός της να γίνεται με βάση το στάδιο της νόσου, τον τρόπο ζωής του ασθενή και ασφαλώς τις διατροφικές του συνήθειες.
BMIΥπολογιστήςΓράψτε το βάρος σας σε κιλά και τούψος σας σε μέτρα πχ 1.75 (με τελεία) |
Valid for age 20 or older.
Set units:
Your weight:
Your height:
|
|
Παθήσεις που προκαλούνται ή επιβαρύνονται από την παχυσαρκία
ανά ιατρική ειδικότητα
Καρδιολογία
Ισχαιμική καρδιοπάθεια, στηθάγχη, Έμφραγμα μυοκαρδίου, Υπέρταση, Εν τω βάθη φλεβική θρόμβωση, Πνευμονική Εμβολή
Ενδοκρινολογία και αναπαραγωγική ιατρική
Σακχαρώδης Διαβήτης, Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, Διαταραχές περιόδου, Στειρότητα, Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη, Γενετικές ανωμαλίες, Ενδομήτριος θάνατος του εμβρύου
Γαστρεντερολογία
Γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, Διαφραγματοκήλη, Χολολιθίαση, Λιπώδης διήθηση του ήπατος
Δερματολογία
Δερματική κυτταρίτιδα, Λεμφοίδημα, Διαταραχές κερατινοποίησης, Νοσήματα τριχών, Interligo
Νευρολογία
Εγκεφαλικό επεισόδιο, Ημικρανίες, Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, Άνοια, Ενδοκρανιακή ιδιοπαθής υπέρταση
Ογκολογία
Καρκίνος του > Μαστού, Οισοφάγου, παχέος εντέρου, Ήπατος, παγκρέατος, Στομάχου, Χολ. κύστης, Ενδομητρίου, Τραχήλου της μήτρας, Προστάτη, Νεφρών, Non – Hodgkin λέμφωμα
Πνευμονολογία
Αποφρακτική πνευμονοπάθεια,
Άπνοια ύπνου,
Σύνδρομο υπoαερισμού
Άσθμα
Ουρολογία και Νεφρολογία
Στυτική δυσλειτουργία, Ακράτεια ούρων, Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, Υπογοναδισμός
Ψυχιατρική
Κατάθλιψη, Κοινωνικός στιγματισμός
Ρευματολογία και Ορθοπεδική
Αρθρίτιδα, Οστεοαρθρίτιδα, Αρθραλγίες, Οσφυαλγία
Στατιστικά στοιχεία για την παχυσαρκία στην Ελλάδα
Πως μπορούμε να διαγνώσουμε την παχυσαρκία ;
Ως παχυσαρκία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία το βάρος ενός ανθρώπου υπερβαίνει κατά τουλάχιστον 20% το φυσιολογικό. Όταν το πλεονάζον βάρος του είναι μέχρι 20% τότε ο ασθενής θεωρείται υπέρβαρος.
Για να υπολογίζουμε εύκολα το στάδιο της παχυσαρκίας κάθε ασθενή χρησιμοποιούμε τον δείκτη BMI.
Το ΒΜΙ - Body Mass Index ή κατά την Ελληνική γλώσσα ΔΜΣ - Δείκτης Σωματικής Μάζας, είναι ένας αριθμός που υπολογίζεται εύκολα με βάση το βάρος και το ύψος του ανθρώπου.
Καθορίζει την κατηγορία βάρους στην οποία ανήκει κάθε άνθρωπος - δηλαδή αν είναι φυσιολογικός, υπέρβαρος , παχύσαρκος - και βοηθάει στον προσδιορισμό της θεραπείας της παχυσαρκίας όπου χρειάζεται.
Το ΒΜΙ υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο για όλους τους ανθρώπους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Στα παιδιά όμως, ερμηνεύεται διαφορετικά με βάση την ηλικία και το φύλο τους.